Заблуждаващата журналистика е новият стар рак в нашето общество

На заем от: ФИБРО: Фондация “Инициатива за българско рационално общество”. ФИБРО е неправителствена организация в обществена полза. Ние сме критично мислещи българи, защитаващи научния метод.

Много пъти сме коментирали ролята на журналистиката в обществото. За да бъде обективна журналистиката, трябва на обществото да се предоставят факти, а то само да прави своите изводи за случки и събития на тяхна база.

Какво се случва обаче у нас?

Обикновено фактите, ако изобщо ги има и са истинност, се изкривяват до нужната гледна точка, а после следва и още по-некоректна интерпретация, която се свежда до непредубедения читател. Той, от своя страна, трудно се ориентира в огромния поток информация, и сляпо вярва на поднесената информация.

Така например преди дни в портала dnes.dir.bg се появи информация, която, меко казано, силно влияе на определени кръгове засегнати, а в нея истинност най-вероятно няма. Сигналът за тази публикация бе пратен през нашата платформа: Fibro.bg, от съвестни читатели, които имат доверие във Фондация „Инициатива за българско рационално общество“.

Информацията, за която ни сигнализирахте, е със заглавие: Излекуваха жена с рак на гърдата в силно напреднал стадий.

Само по себе си заглавието е силно ангажиращо, защото очевидно опитва да съобщи за рядък медицински случай, завършил с положителна развръзка. Интересното е, че материалът е не в специализирана литература, а в някакъв общ портал. Че заглавието е безподложно изречение (липсва ясно изразен подлог, кои излекуваха жената с рак? ТЕ, някои, неназовани), което само по себе си е инструмент предимно на сензационната, но невярна журналистика, никой не отчита.

Също така имаме и понятието „силно напреднал стадий“, което не е медицински термин и всъщност е много относително и не носи никаква категорична или дори приближаваща информация за реалното състояние на пациента. Самата публикация/статия започва с гръмка похвала, че именно у нас, в България, за първи път в света се прави някаква определена медицинска манипулация.

Похвалата идва от шефа на клиника, в която е извършена тази манипулация. В информацията на кратко се говори за жена, която напипва бучка в гърдата си и след изследвания, които потвърждават наличие на медицински проблем, който трябва да се оперира, тя отказва тази уж рутинна операция. Няколко реда по-долу вече жената се съгласява на спорна алтернативна възможност за лечение за нещо, което задължително се третира с горепосочената хирургическа интервенция.

Информацията продължава с ключови думи за тази клиника и най-вече дейността в нея, като: „направена консултация“ (навсякъде правят консултации, това им е работа. Те се наричат още прегледи.), „допълнителни разширени лабораторни изследвания“ (изследвания се правят навсякъде, щом е нужна конкретика.

Те се назначават според случая и нуждата и са част от диагностиката, а не извънредна любезност от страна на нечия клиника), „е изготвена индивидуална програма за лечение“ (програмата на всеки пациент е индивидуална, нали всеки носи своето си заболяване, за което има своите нужди и потребности.).

Всички тези ключови думи водят към внушението, че едва ли не точно тази клиника предлага някакви невиждани условия за своите пациенти, които никъде другаде не се срещат, като например „индивидуалната програма за лечение“.

И така, без посочена диагноза, а само с твърдение за „силно напреднал стадий“, в материала се говори за пълно възстановяване на пациентката в рамките на 18 месеца, която от състояние „находка в себе си и показатели за преживяемост от 2 до 3 месеца“, след 18 процедури във въпросната клиника, вече няма ни следа от тумор и костни метастази.

След обработка на медицинската документация случаят щял да бъде публикуван в специализирани медицински издания в България и чужбина, което е обичайната клиширана фраза, която обаче отшумява, а тези медицински издания не чуват за такива случаи. Няма и помен от самата дама, която поне да разкаже за нейната история и как точно са протекли събитията.

Искаме да обърнем внимание, че ракът на гърдата е най-честият тумор при жените, причинявайки 521 000 смъртни случая в световен мащаб всяка година. Хората с рак на гърдата не отиват в случаен медицински център, който с алтернативни и комбинирани предполагаеми изследвания да ги излекува.

В заключение, винаги подлагайте на критически прочит информацията, която ви интересува, за да не се подведете по такива публикации от неясен характер. Те имат за цел да похвалят някого и да му направят скрита реклама, същевременно пробутвайки някакви алтернативни недоказани лечения, а не да се погрижат да получите информация за вашето здраве.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG