Вие познавате ли Никола Вапцаров? Ето какво не знаете за него

В последните дни на май месец творчеството на един от най-добрите поети на България – Никола Вапцаров – бе замесено в скандал. Неизвестна певица си позволи да използва текста на стихотворението „Прощално“, писано часове преди смъртта на поета, в своя чалга песен.

Решихме да не коментираме постъпката на човек, който очевидно не разбира какво прави със своето „творчество“, каква проява на лош вкус и ниска култура демонстрира.

Вместо това решихме да ви запознаем накратко с още гледни точки за живота, делото и смъртта на големия поет Никола Вапцаров.

Ще ви насочим вниманието към специалния документален филм за поета със заглавие: „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“. Филм на режисьора Костадин Бонев и сценаристката Ивайла Александрова, който спечели „Златен ритон“ на ХХ Фестивал на българското документално и анимационно кино в Пловдив.

Той ще ви даде отговор на много въпроси, ще ви представи целия живот и творчество на Никола Вапцаров от различни гледни точки. Информация, която не се учи в училище, но тук е събрана и поднесена разбираемо и интересно.

След като изгледате този документален филм, прочетете отново двете последни предсмъртни стихотворения на Никола Вапцаров, които ще поместим и тук, за да усетите това, което той влага в тях, още по-добре.

Прощално

На жена ми

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида.

БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА…
Борбата е безмилостно жестока.
Борбата,както казват, е епична.
Аз паднах. Друг ще ме смени и…
                                                      толкоз.
Какво тук значи някаква си личност?!
Разстрел, и след разстрела – червеи.
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
народе мой, защото те обичахме!
14 ч. – 23.07.1942 г.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG