Как се пише… книга?

Как се пише книга, как се пише ръкопис, какво трябва да знам?

Често новопрописващи български автори ме търсят за съвети и редакция на техните дебютни ръкописи. Във висок процент от запитванията си към мен кандидат-авторите се обръщат към мен с думите: 

Написах роман/ръкопис, но не знам дали става. 

В 99% от случаите кандидат-авторите умеят да създадат обемен текст, който текст те сами наричат роман/книга, но ръкописът им е много далеч от тези понятия.

Защо това е така?

Защото тези кандидат-автори нямат теоретична подготовка. Нямат нужното образование, нямат познания по литература – просто решават да пишат.

Някои от тези кандидат-автори имат талант да разказват, други могат да пишат добре, трети умеят да създават обемен текст и така нататък, но при почти всички се наблюдава липсата на каквато и да е било подготовка.

На всички тези кандидат автори аз препоръчвам няколко издания, преведени на български език, които малко или много да им помогнат теоретично и практически, да им дадат познания, да им дадат сламки и насоки в това, което правят. 

Неизменно им посочвам леснодостъпната книга на Стивън Кинг: За писането. Мемоари на занаята.  

Следва Курс по творческо писане на Йосип Новакович. 

Тези две книги учебници дават някаква яснота, служат за отправна точка на всички кандидат-автори, които искат да навлязат в сложната материя: творческо писане. 

От известно време на българския пазар, на български език, може да намерите и една изключително ценна книга – основен учебник на поколения драматурзи и разказвачи на истории – Изкуството на драматичното писане, на Лайош Егри. 

С КОД:

KOYNAREV10

– получавате 10% отстъпка от цената на книгата, която задължително трябва да прочетете, ако желаете да се потопите в света на писането. 

Като ваш редактор, аз, Васил Койнарев, създател и собственик на платформата REDAKTOR.BG, се стремя към съвършенство във всяка дума и изречение. Вярвам, че качествената редакция е ключът към успешния текст и е знак за висок професионализъм. Моята работа се гради върху принципите на прозрачност, внимание към детайла и непрекъснато усъвършенстване.

Старая се да работя стъпка по стъпка с вас, за да направим Вашите текстове не само граматически безупречни, но и съдържателно богати и въздействащи. Стремя се да надхвърлям очакванията Ви, като предоставям персонализирано внимание към всеки проект, с което да отговоря на Вашите уникални нужди и цели.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG