Защо БНТ ще остане най-смислената от всички телевизии у нас

От години повтарям, че който желае да се информира от телевизия, не да гледа, а да се информира, трябва да избере програмите на Българската национална телевизия. В 21. век интелигентните хора трябва да спазват медийна хигиена и старателно да подбират какво да гледат, какво да четат, ако искат да се опазят чисти.

Много мои познати отдавна са премахнали телевизионните си приемници и не гледат нищичко. Всичко, което им трябва, те намират в интернет. Но обикновено не следят и глобалната мрежа, а четат книги. Свободното време днес е твърде ценен ресурс,  че да го харчим за телевизия.

И все пак има и хора, които не искат изцяло да заличат този канал на комуникация. Именно тях съветвам да гледат изключително и само програмите на БНТ. Някои от вас ще попитат защо точно държавната телевизия да служи за пример, защо нея трябва да гледаме и да следим, ако искаме да се информираме за случващото се около нас?

Поради много причини. Тук ще посоча само някои от най-важните, колкото да скрепя моята теза:

  1. БНТ е държавна телевизия. Тоест, тя се издържа от бюджет, нашите данъци, и поради тази причина не е зависима от високия рейтинг, водещ финансови потоци.
  2. БНТ е държавна телевизия. Има ресурсите да прави журналистика по всички правила, без да е зависима от този или онзи мастит политик, корпорация или други интереси.
  3. БНТ е държавна телевизия. Поради това там се работи професионално. Водещите са обучавани да говорят правилно, да не дразнят слуха на уважаемия зрител с диалектни форми, крещящи тонове и високи интонации. Да спазват журналистическата етика.
  4. БНТ е държавна телевизия. Информационните емисии не са безкрайни черни хроники, съобщени с маски на смъртта от отдавна изгубили човешкия си облик говорители. В информационните емисии на БНТ има информация, базирана на факт и различни гледни точки на всички замесени страни. В емисиите на БНТ има всякаква информация: и важното от деня, и хрониката, и положителното, и различното. Представено е така, че човек да се информира и запознае с всички теми и сам да сформира мнение.
  5. БНТ е държавна телевизия. Всички вътрешни и външни продукции са съобразени с това. Вътрешните продукции информират, учат, придават стойност. Външните продукции пък придават този цвят, който с вътрешен ресурс не може да се постигне.
  6. БНТ е държавна телевизия. Поради това няма нужда синоптичките да са с вид на Лолитки опортюнистки, които теглят щастливи числа и техните продуценти се чудят как да поддържат фалшивия им статус на лица на телевизия. В БНТ синоптиците съобщават времето и нищо повече.
  7. БНТ е държавна телевизия. Няма нужда от висок рейтинг, който да влиза в пряка конкуренция с останалите телевизии. Има нужда от високото доверие на своите зрители, и го получава.

Това е само част от всичко, което е БНТ.

Срещу това какво намираме в другите телевизии, най-вече обявените за национални Нова и бТВ? Програми, които добавят НУЛА стойност към своите зрители. Безкрайни празни откъм съдържание и стойност предавания пълнят ефира. А в тях клетник отваря кутии с огромни суми с надежда, че някъде там ще има късмет и за него.

Или две семейства, борещи се едно срещу друго уж в приятелско състезание, които не могат по асоциация да назоват логичен отговор на лишен от разум и логика въпрос от рода на: „Попитахме сто човека какво има в колата на един мъж“… Или предаване, в което клетници от незнайни села, които не могат да се подпишат, се съдят или спорят назъбени като бесни кучета само и само защото ги дават по телевизията в уж съдебен спор…

Или тийнейджъри аматьори, които без сценарии създават нещо, което наричат „сериал“, в който през цялото време се крещи и се показва тотална липса на комуникация, или безкрайни сутрешни блокове, или безкрайни формати, в които настройват едни срещу други фалшиви известни личности, които даряват предните си гърди.

Или безкрайни черни хроники, наричани новини, в които премиерът на България сипе лъжи след лъжи в първите 5 репортажа по всички теми… Или, или, или…

Важното е вниманието на зрителя да бъде задържано постоянно с количества информация, която той не може да поеме и сред която той не може да се ориентира. Не може да отсее кое е важно и кое не е.

А това е добре дошло за управляващите, които предоставят на бедния народ хляб и зрелище. Хляб, колкото да не умре от глад и да свърже двата края, и безкрайно зрелище… Знаете ли защо каторжниците са били карани по цял ден да разбиват камъни и да упражняват тежък физически труд, докато търпят наказанията си? За да са смазани от умора и обезверени. Да нямат сили да мислят трезво, да организират бягства или бунтове.

В момента БНТ е единствената телевизия, която преди всичко информира и го прави по начин, който да е приятен за зрителите. Със стойностни публицистични предавания, с информация и факти, без интерпретация. С различни гледни точки и интелигентни събеседници. В умерен и спокоен тон. Най-вече – с водещи, които не се натрапват и поради това изпъкват.

Да, вероятно и в БНТ има трески за дялане – и то не една. Не всичко е цветя и рози и в държавната телевизия. Но стандартът е висок и продукцията – стойностна.

Най-хубавото е, че всичко това можеше да се напише като мнение, без нито веднъж да се спомене името на Емил Кошлуков.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG