Когнитивният дисонанс на братя Пулеви, или Кобрата VS Коврата

Няколко дни вече България и светът (една значителна част от него) наблюдават с интерес ситуацията около българските боксьори – братята Кубрат и Тервел Пулеви от една страна, и една да я наречем репортерката от Калифорния, САЩ, Суши, от друга страна. 

Накратко за историята, макар че надали има някого, който да не я е чувал/чел през последните дни: 

Кубрат и Тервел Пулеви се боксират в Калифорния, САЩ. Кубрат трябва да изиграе минимум 3 мача в Съединените щати за 2019 година, след като подписа договор с американската компания „Топ ранк“. Българинът трябва да се боксира приоритетно в САЩ, което означава, че може да отпаднат други негови прояви по света, ако има насрочени мачове в САЩ по същото време. 

Както знаем още, където отиде Кубрат, се търсят съперници и за брат му –  Тервел. Двамата гонят статистиките си на професионалния ринг и трупат победи за визитка. Кубрат още чака мач за голяма титла, който надали ще получи, а ако получи, може вече да е на близо 40 години и да не е много добре за него. 

Тъй като големият бокс и големите промоутърски компании са малко по-далеч от нас, братята залагат на собствени усилия. Така Кобрата организира сам галавечер в София през октомври 2018 година, на която се би с бледата сянка на Фюри, братовчед му Хюи. Разбира се, го попиля от бой. 

Тервел пък имаше за съперник един много неподготвен боец италианец, за когото се твърдеше, че бил пицар от Италия и го измъкнали от ресторанта му за тази битка срещу няколкостотин долара. Успя да издържи до средата на втория рунд, сиреч около 4 минути на ринга.

Но да се върнем към ситуацията в САЩ. И двамата братя записаха победи в мачовете си в Калифорния, което всъщност е важното от спортна гледна точка. 

След срещата си Кобрата бе интервюиран от репортера на „Вегас спортс дейли“ Дженифър Равало, наричана още Джени Суши заради бизнеса, който си има (да не влизаме в подробности). В края на този кратък разговор Кобрата се наведе, сграбчи репортерката за лицето и я целуна страстно, след което си тръгна, а тя остана да се хили глуповато пред камерата с микрофон в ръка

И точно тук идва драмата. 

Докато за един български мачо, един балкански ориенталски човек е нещо нормално да плесне госпожица по дупето или да я награби да я целува, то на запад това съвсем не е така. Там това е сексуално посегателство и тормоз!

В реакцията на работодателя на Суши – „Вегас спортс дейли“ – се посочва, че Равало е станала „жертва на нежелана и неочаквана насилствена целувка от Кубрат Пулев“. 

При завръщането си в София и при вече наченат скандал Пулев каза, че няма никакви притеснения около случката с целувката. „Не мисля, че целувката е помрачила доброто ми представяне, защо да е така? Тя си е част от него. Така се е случило, не беше планирана изобщо, а беше импулсивен момент. Няма защо да повлиява зле на кариерата ми, целувката е нещо много хубаво“, заяви боксьорът.

Брат му Тервел Пулев пък добави, че на тържеството след мача Равало се е целувала с още двама души. И допълни, че има и свидетели, и видео.

Тези номера обаче не минават в САЩ и Кобрата бързо получи временна забрана за мачове в Калифорния. Освен това ще трябва да се яви на изслушване пред спортната комисия на щата на 14 май, за да обясни действията си. 

И така:

Тук някъде стигаме до когнитивния дисонанс на двамата българи, единият от които сам припомни за себе си, че е магистър по право (Тервел). Ден след ден те обясняват, че въпросната репортерка се е натискала и целувала на партитослед галавечерта с други двама. Че имала волно поведение и какво ли още не. 

За тези, които не знаят, най-общо когнитивният дисонанс е обяснен като състояние, характерно със сблъсък в съзнанието на индивида между неговите знания, убеждение, нагласи и новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи.

В нашия случай двамата братя –  единият деятел, другият подкрепа, не могат да проумеят, че ситуацията се отнася само и единствено за едната целувка, взета насилствено. Освен че е взета насила и без разрешение, целувката е направена по време на професионалните задължения на репортерката, а не в мизансцена през свободното ѝ време, когато може да бъде с когото си пожелае и както си поиска. 

След скандала братята френетично повтарят неща от рода на: „Те (американците) са чувствителни, ако целувката не е желана от човека отсреща. Аз, за да го направя, съм преценил, че човекът не просто желае целувка, а много повече. Направил съм го приятелско, понеже след победа човек е в приповдигнато настроение“, и подобни щуротии. 

Но въпросът се отнася единствено и само до стореното от Кубрат: демонстрация на грубо отношение и интимно посегателство, което е нарушило правата на Суши и се разглежда като сексуален тормоз.

Когнитивният дисонанс при тях е от една страна, от другата страна са опитите да се измести тезата. Суши, разбирате ли, се сърдила след целувката, но видите ли, след мача се натискала цяла вечер с някакви мъже. И пускат клипове и снимки като доказателства, с което допълнително показват пред света докъде се простират умствените им заложби

Вярно е, че многото удари в главата може да притъпят някои усещания, да разрушат някои невронни мрежи, но това не е оправдание. Както и непознаването на законите на дадена страна.

Когнитивният дисонанс при братя Пулеви раздели България и света на две: на хора, които виждат реално за какво става въпрос, приемат и разбират информацията, и на хора, които френетично сочат всякакви други тези и доказателства и оправдават братята с мотивите: тя си го търсела.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG