Как да четем по 10 книги на месец… с някои поправки

Наскоро ми попадна поредната КАК ДА статия пред очите. Този път свързана с литература и четенето на по 10 книги месечно. Че то един човек, ако има време, може спокойно да прочете 10 книги за един месец, казвате си вие. И е така, и не е.

Взимам някои ценни съвети от този материал и оборвам други, които са написани просто за да съществуват и да объркват невинните читатели.

Материалът, който аз разгледах, започва с цитат от Уил Смит. Или поне така се твърди след следващите думи:

Множество хора са живели преди нас. 

Няма проблем, за който някой друг да не е писал. 

Да цитираме Уил Смит, когато това касае литература, ми се вижда крайно несериозно. – В днешно време младите много вярват на цитатите във Фейсбук – Иван Вазов

Предложението в материала от блога се отнасяше до аудио книгите. Твърди се, че – “докато ги слушаме, можем да си правим каквото поискаме”, което, разбира се, не е вярно, защото, ако работим на струг или с банциг, ще останем без пръсти.

Твърди се в този материал, че аудио книгите ги “четем” много бързо. Ние не ги четем, ние ги слушаме и то – ако има време. Ето пълния списък с твърдения и моите бележки по тях:

 • Четеш много по-бързо – доста спорно дали четеш, камо ли по-бързо…
 • Не натоварваш очите си – факт – очите почиват, но други възприятия се натоварват
 • Можеш да вършиш каквато си решиш техническа работа, докато слушаш – никак не е вярно… и работата на струг е техническа, че и много други, ама без пръсти не искаме да оставаме…
 • Можеш да ги слушаш, докато се разхождаш или чакаш за среща – факт, макар че човек все пак трябва да участва в околния свят, а не да се изключва напълно. 
 • Почти всяка стойностна книга има аудио версия – спорно твърдение. Кои са тези стойностни книги, кой ги е определил като такива? В България пък съвсем няма толкова аудио книги…
 • Гласът в 99% от случаите е супер чист и можеш да разбереш всичко, без да влагаш особени усилия – става въпрос явно за предимно чуждоезикови книги, което не е лошо.
 • 70 % от аудио книгите могат да бъдат намерени безплатно – и това е доста спорно твърдение. Аудио книгите са скъп продукт – обикновено актьор я изчита цялата като я изиграва с глас. Никой не ги прави за без пари.

“Една от най-добрите страни на аудио книгите е, че можем да избираме с каква скорост да ги слушаме. Например, ако слушаш на втора скорост книга, която по принцип е дълга 6 часа, ще я завършиш за 3 часа. Което е супер бързо! – също спорно твърдение. Ако ги слушаме по-бързо, най-вероятно ще се побъркаме от гласовете в главата ни.

Например, ако ходенето и връщането от работа ти коства общо 2 часа, значи за седмица това прави 10 часа. За това време можеш да минеш 3-4 аудио книги. И ако това не е невероятно: без да влагаш усили, можеш да се докоснеш до съкровищницата от знания, която книгите дават! – да не се хващаме за думата, ама кое ходене на работа в София коства 2 часа? Иначе – да. Хората в по-развитите държави, които пътуват повече за работа, от край време работят по влакове и автобуси, четат или се подготвят по друг начин. При тях е може би приложимо.  

Съветвам те да не качваш директно на втора степен. Започни с 1.25х, после увеличи на 1.5х и така докато не свикнеш със скоростта и не се увериш, че можеш без проблеми да чуваш и възприемаш всичко, защото в противен случай това не би имало смисъл за теб. – започвай да се побъркваш на своя отговорност.

 

ОТКЪДЕ ДА НАМЕРИМ АУДИО КНИГИ?

Има много места, от които можем да намерим аудио книги. Ето някои от тях:

 • Световните торент тракери
 • Мyanonamouse– най-големият частен тракер за книги. Влиза се с покани или с интервю.
 • Audible– компания на Amazon за аудио книги – тук можеш да намериш всички аудио книги, излизали някога, но трябва да си платиш. Аз лично съм с абонамент ($15 на месец), който ми дава една безплатна аудио книга на месец и 30 % дискаунт за всички останали книги.
 • Blinkist– Приложение, което прави резюмета на книги, които можеш да слушаш и в аудио формат (за да използваш последния, трябва да платиш $80 на година). Приложението е много полезно, защото отделя генералните идеи и най-важното от книгите!
 • Podcasts– Те не са точно аудио книги, но пак идеята е същата – хора предават послание чрез думи. Ако имаш iPhone, използвай приложението Podcasts, което е вградено в телефона ти. Просто напиши в търсачката думата, която търсиш, например business или dating. Със сигурност ще ти излязат множество опции, от които да избереш.”

Това бяха интересни предложения, затова ги оставих. Статията в оригинал вървеше към реклама, а аз искам просто да използвам интересните акценти от нея. Все пак, за да са полезни на някого.

Най-вече препоръчвам подкастовете. Защо? Защото те са доста по-къси, обикновено на тема, която ни вълнува, доста по-къса от цяла аудио книга, но интересна и поучителна.

За пример посочвам официалния канал на проект “Златен фонд на българската наука. Личности и социални детерминанти в творческия процес на видни учени“. Можете да слушате български учени от различни сфери на образованието и науката и ще ви бъде крайно интересно всеки път.

 

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG