Трикове и идеи за по-бързо четене – скоростно четене

Повечето хора четат за удоволствие. Имат изработен механизъм за четене от най-ранна възраст. Някои хора четат скоростно, някои хора четат бавно и се наслаждават на всяка прочетена дума. Някои хора спират своето четене и обмислят дадени моменти, оставят чувството, което им създават, да ги завладее. Понякога обаче трябва да се заложи на по-бързо четене.

Ако четем насила или по задължение, то ние просто прекарваме очи по текста, без той да влиза в главата ни. Затова е нужно да очертаем някои стратегии, които ще подпомогнат по-бързото четене, когато това е наложително.

Ето какво трябва да направите, за да четете по-бързо:

1. Спрете вътрешния монолог

Вътрешният монолог, познат като субвокализация, е много разпространена черта сред четящите. Това е процес, при който с прочитането им думите се изговарят наум. Съответно този навик се превръща в най-голямата ви пречка пред ускоряване на темпото на четене.

Може би си спомняте как са ви учили да четете като дете – изговаряте думите на глас, после шепнете, а накрая преминавате през изговаряне наум. Така се заражда този вътрешен монолог, от който дори много възрастни не могат да се отърват. В общи линии вътрешният глас по никакъв начин не вреди, но когато искате да четете бързо, се превръща в първата пречка.

Защо забавя? Защото така скоростта на четенето поддържа темпото на скоростта на говорене. Според Forbes средната скорост на четене за възрастния човек е около 300 думи на минута. Средната скорост на говорене е същата! Причината се крие именно в това, че повечето хора изговарят всяка дума наум. Няма нужда да изговаряте всяка дума наум, мозъкът може за части от секундата да разпознава позната дума.

Като видите знаци от сорта на ОПАСНОСТ и ВНИМАНИЕ или по-привлекателните НАМАЛЕНИЕ спирате ли се да ги прочетете наум? Опитайте се да приложите същото и върху писмения материал, който трябва да прочетете.

Ако не се получава, опитайте се да четете със слушалки в ушите (нека свири инструментал) и с дъвка в устата. Разпръскването на вниманието ще намали фокуса на мозъка ви върху субвокализацията, докато продължи да се вглежда в думите и да ги възприема.

2. Обработвайте повече думи наведнъж

Този процес трябва да се извърши паралелно с премахването на вътрешния монолог. За да четете по-бързо, трябва да се научите и да възприемате по няколко думи наведнъж.

Хората могат да прочитат по няколко думи наведнъж, независимо че са приучени във връзка с четенето наум да възприемат по една, за да не пропуснат информация.

За да направите тази стъпка по-лесна, използвайте периферното си зрение, фокусирайте се върху прочитането на три думи наведнъж и продължете в същия дух надолу по цялата страница, отбелязвайки си колко бързо успявате да я прочетете .

Има и следната тренировка:

Начертайте с молив върху избрана от вас страница две паралелни вертикални линии през избрана страница така, че да се получат три отделни колонки с текст. Започнете да четете от горе надолу и от ляво надясно, както обикновено, но покрийте с ръка или лист редовете надолу. Опитайте се да прочитате думите от всяка колонка наведнъж и така се движете ред по ред надолу. Продължете да използвате този метод, докато не ви стане навик.

3. Не препрочитайте думите

Ако се взрете в очите на някой, който чете пред вас, ще забележите, че те се движат напред (от ваша гледна точка от дясно наляво) и леко назад (надясно), а не следват посока право напред (наляво). Повечето хора имат навика да препрочитат последните прочетени думи. Разбира се, по този начин няма как да се чете по-бързо.

Най-елементарният начин да скъсате с навика е да ползвате ученическия метод за следене на реда с пръст или молив. Движете пръста си непрекъснато надясно и не позволявайте да се връща обратно. Като стигнете до края на страницата си помислете за това какво сте прочели. Можете ли да си спомните? Връщахте ли се назад? Ако сте успели да поемете информацията без да спирате четенето и да се връщате обратно защо да продължавате да четете по стария начин?

4. Използвайте периферното си зрение

Ако вече сте усвоили предишните стъпки, поздравления! Вече стигаме до точката, която обединява всичко в едно. Не е последната стъпка, но е изключително важна. Използвайте всички горепосочени техники, на този етап обаче ще трябва да четете цял ред наведнъж. Погледнете в средата на реда и използвайте периферното си зрение, за да видите крайните му части. Сканирайте по този начин целия текст.

5. Проверете скоростта си с хронометър

Нагласете таймера на една минута и проверете колко страници ще прочетете за една минута с темпо сякаш ги изговаряте, после повторете същия експеримент, но този път прилагайки научения метод за бързо четене.

6. Поставете си цел

Поставете си за зел да четете по определен брой страници на ден или седмица. Ако постигнете целта си, се наградете с нещо, за да поддържате мотивацията си.

7. Четете повече

Хората са го казали, за всичко се иска практика. Всеки артист, музикант, спортист или друг вид професионалист регулярно се упражнява, за да поддържа формата си, същото се отнася и за четящите. Колкото повече четете, толкова по-бързо ще става това. Теодор Рузвелт четял по една книга на закуска и по 3-4 вечерта. Междувременно прочитал няколко вестника и памфлета.

8. Работете върху обогатяването на речника си

Това, което може да ви препъва в четенето са думите, които не познавате или не използвате често. Щом тези думи влязат и в личния ви репертоар няма повече да ви бавят, защото мозъкът ви ще възприема и тях със същата скорост като другите.

9. Направете тест

Следващия път, когато трябва да научите нещо само за една нощ, поемете си дълбоко въздух, успокойте се и разгърнете текста.

Отделете си време да прочетете основните точки, прочетете съдържанието, ако има такова. Прочетете бележките под линия, диаграмите и поясненията под тях. Направете общ оглед на главата, страницата или документа.

След това прочетете първия параграф от всяка отделна част. После прочетете последния и накрая отместете поглед към средния. Обмислете наум какво сте прочели току-що, сглобете го в главата си.

Сега започнете да четете всичко останало, прилагайки горните техники. Така ще разберете и запаметите информацията по-лесно и за по-кратко време.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG