Използвайте програма, за да пишете като Хемингуей

Хемингуей програма
Хемингуей програма

Нека в следващите редове си припомним заветите за писането на един от най-значимите американски писатели – Хемингуей.

Ако пък не успеете да ги спазвате, има интернет сайт и съответната програма, които ще ни помогнат да използваме основните правила и съвети на именития писател.

 

Какви бяха неговите съвети:

     1. Използвайте кратки изречения

Хемингуей е прочут с минималистичния си стил на писане, който се противопоставя на помпозните и претрупани прилагателни и попада право в целта. Накратко, писателят пише с простичък гений. Може би най-точната демонстрация на кратко изречение била, когато той бил предизвикан да разкаже цяла история само с шест думи:

Продават се: бебешки обувки, никога неизползвани.

      2. Използвайте къси заглавни параграфи.

Вижте началото на текста за съветите на Хемингуей.

       3. Използвайте убедителен език.

Ето го обяснението на Дейвид Гарфинкъл върху този съвет:

Езикът трябва да е силен, мощен. Убедителният език идва от страстта, концентрацията и стремежите. Той е разликата между доброто изпълнение и опитването да изместиш скалата… и реално потенето, сумтенето, измъчването на мускулите до пълно изтощение… и преместването на проклетия камък!

     4. Бъди позитивен, не негативен

Хемингуей изобщо не е бил най-милият човек в света. Какво има предвид под бъди позитивен? Общо взето, човек трябва да казва, че нещо Е, вместо, че НЕ Е.

По примера на Майкъл Фортин:

Когато твърдиш, че нещо НЕ Е, това може да се приеме по неправилен начин, тъй като има силно изразена способност да настройва чуждата мисъл. Ако ви кажа, че при зъболекаря НЕ боли, вие все пак ще обърнете вниманието си към “БОЛИ” от тази фраза.

      5. Винаги имайте повече от четири правила!

Всъщност Хемингуей е имал само четири правила при писането и това били тези, дадени му от репортер в Канзас Сити Стар през 1917 г. Но, както писател знае, никога няма да се справиш, ако следваш само  четири съвета.

И така, за да бъдат направени съветите пет, се налага по-детайлно разглеждане на творчеството на Хемингуей. Ето какво споделя той пред приятеля си Скот Фицджералд през 1934г.:

“Аз пиша една страница по майсторски начин и още деветдесет и една, които са боклук. И се опитвам да хвърля боклука в кошчето.”

НО

Това, което четем дотук, е само теория. Трябва и практика. Използвайте сайта Hemingway Editor, за да усвоите тези правила.

Като отворите връзката, ще видите, че тя е текстово поле с няколко функции. Ако пишем в него нашия текст, ще можем да приложим съветите на великия писател на практика. Ще можем да проверим нашите умения в следните графи:

  • Трудно за четене – предпазвани от дълги и тромави изречения;
  • МНОГО трудно за четене – още по-дълги и тромави нечетивни изречения;
  • Фрази с алтернативи – думи и изрази, които можем да заменим с по-простички алтернативи;
  • Махнете наречията – махнете наречията (често – и прилагателните), можете и без тях;
  • Деятелен залог – използвайте деятелен залог, махнете страдателния.

Пробвайте с ваши текстове и ни ги пратете чрез формата за коментар.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG