Арест на разследващи журналисти у нас даде важни сигнали за свободата на словото

Докато целокупният български народ кротко спи нощния си сън и нищо не подозира, в рамките на последните 15 часа от денонощието у нас се разиграха редица неприятни събития, отнасящи се до свободата на словото, където сме 111 по свобода

Един от няколкото разследващи журналисти у нас (те са толкова малко, че всеки знае добре техните имена) – Димитър Стоянов от Биволь – беше арестуван, докато изпълнява служебните си задължения заедно с румънския си колега Атила Биро.

Съобщението първо се появи не по медиите (до 11 часа само някои сайтове дадоха такава информация, без големите медии), а на фейсбук страницата на Биволь, която ни информира за задържането на своите служители около полунощ на 13 срещу 14 септември със следния текст:

В България започва явна диктатура!!

Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: „Заедно срещу завладяването на държавата“ и за #ДжиПиГейт.

Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

МВР охранява унищожаването на документи доказващи чудовищна корупция засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

В по-късните часове на нощта/деня се включи и Асоциацията на европейските журналисти, която изрази позиция и обясни действията си до момента чрез следния пост:

Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволь и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона.

Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че „не е говорител, за да дава изявления“. 

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото.

До 11 часа днес нямаше официална позиция от българските институции или пряко от МВР, които иначе информират и за най-дребни провинения, когато се налага. 

Към 11 часа беше подадена повече информация от страна на Биволь, които обявиха, че техните колеги са прекарали нощта с белезници насред полето и без телефон:

Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов. МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.

Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи. #ДжиПиГейт става #Шредъргейт!

Uspelite.bg е декларирал пред своите читатели, че не взима политическа страна, не отразява политически новини и не желае да го прави. От Uspelite.bg обаче смятаме, че посегателство над журналисти по време на работа е срещу свободата на словото и затова даваме гласност на случая. 

Тревожните сигнали тук са следните:

Служители на закона възпрепятстват разследващи журналисти, като ги арестуват и задържат за цяла нощ с явен отказ на съдействие на институции и частни лица, които опитват да установят какво се случва с техните служители.

На задържаните (по техни думи) се отнемат мобилните телефони и са принудени да чакат развръзката на полето с белезници (в 21. век) като най-големите престъпници.

МВР не предоставя никаква информация по арести и задържане, като по този начин непряко демонстрира отказ за съдействие.

Всичко това е опит за потъпкване на свободата на словото, която е гарантирана от Конституцията на Р България – чл. 39. 

(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Както и на личната неприкосновеност – Чл. 30. 

(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.

(2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

(3) В изрично посочените от закона неотложни случаи компетентните държавни органи могат да задържат гражданин, за което незабавно уведомяват органите на съдебната власт. В срок от 24 часа от задържането органът на съдебната власт се произнася по неговата законосъобразност.

(4) Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.

Uspelite.bg питат:

  1. Защо е било попречено на журналистите да свършат своята работа?
  2. По какъв ред, определен от закона, са задържани и арестувани двамата журналисти?
  3. Защо не са уведомили веднага органите на съдебната власт?
  4. Защо не са осигурили адвокатска защита от момента на задържането им или поне право на телефонен разговор?
  5. Защо като цяло органите на реда погазват всички права на тези журналисти, които са гарантирани по Закон и Конституция?

Отзвук за случващото се на английски език от www.euscoop.com. 

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG