Uspelite.bg – бялата лястовица в опасната червена зона на свободата на словото

Никаква изненада в новия годишен индекс на „Репортери без граници“ за свободата на словото. България се срива с нови две места и вече е на 111 позиция. Освен че страната ни е последна сред всички страни от Европейския съюз, вече е задмината и от всички балкански страни.

На целия европейски континент единствените страни с по-лоши резултати са Беларус (155) и Русия (148).

Става и още по-лошо. България, Турция, Беларус и Русия са и единствените страни в  „червената“ категория, в която свободата на словото е изключително застрашена.

Сигурно не е нужно да припомняме, че в Турция закриват цели издания, а журналистите им биват вкарани в затвора и изчезват от картата на света с огромни присъди. Още по-лошо е отношението към журналистите в Русия.

Там най-малкото е закриване на изданието. Често журналисти, които направят сензационни разкрития за Русия и руската външна/вътрешна политика, биват намерени убити или „самоубити“.

Страните са под реална диктатура на Путин и Ердоган.

Интересното е, че в България, слава богу, няма убийства на журналисти, нито затвор. Но и белите лястовици, които си позволяват да бъдат истински професионалисти, биват репресирани по различни начини.

Успелите.бг е една от тези бели лястовици. Защо? Защото ние сме медия, която НЕ публикува политически новини и черна хроника, убийства и престъпления. Медия, чийто фокус е само и единствено положителното, подкрепата, добрият пример.

Затова ни четат и толкова хора. Затова имаме огромна аудитория и публика. Не сме съвършени, в някои отношения още се учим. Но опитваме да се задържим и го правим с ваша помощ именно защото вие ни четете.

Правим го, защото има много неразказани истории, вдъхновяващи истории, които другите медии не желаят да отразяват, тъй като не водят до рейтинг. С това ние искаме да им дадем и добрия пример, добрата практика, да им покажем, че има интерес и към такива истории и че рейтингът не е всичко или поне не е най-важното.

Най-вероятно медии като нашата, като Терминал 3, Прас Прес, Биволь и някои други, са разликата, която задържа България в червената зона и пречи да се срине съвсем в черната, където са страни като Китай, Северна Корея и Индия.

Затова бъдете и наш коректив. Коментирайте материалите ни. Давайте обратна връзка и предложения. Нека заедно вървим напред и изграждаме медията такава, каквато всички ние желаем да бъде!

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG