Какво четат богатите и успешните?

Какви са най-често повтарящите се навици на супер успелите? Те четат. Много.

Бил Гейтс чете книга.

Попитали Уорън Бъфет за ключа към успеха. Той посочил купчина книги и казал: 

„Чета по 500 страници на ден. Така се гради познанието – надгражда се и се развива като съвкупност от интереси. Всеки от вас би могъл да го  направи, но гарантирам, че са малко онези, които ще го сторят.“

В началото на кариерата си той чете по 600 до 1000 страници на ден. И днес
отделя около 80 процента от времето си за четене.

Бъфет не е единственият. Представяме ви още примери на бизнес лидери и предприемачи, които са превърнали четенето в своя ежедневна дейност, събрани в сайта medium.com.

1. Бил Гейтс чете по 50 книги на година, което прави 1 прочетена книга на седмица

2. Марк Кюбан чете повече от три часа всеки ден

3. Илон Мъск е запален читател. Когато го попитали как се е научил да строи ракети, той отговорил: „Аз чета книги.“

4. Марк Зукърбърг е непоколебим в решението си да чете по книга на всеки две седмици от 2015 година насам

5. Опра Уинфри избира една своя любима книга, която представя веднъж месечно в
читателския си клуб

И това не са само изолирани случаи. Проучване сред 1200 богаташи сочи, че всички те четат за удоволствие. Но успешните личности не просто четат, а внимателно избират четивата си и предпочитат да се образоват, вместо само да се забавляват. Те вярват, че книгите са врата към познанието и успеха.

В действителност, има съществена разлика между читателските навици на много богатите и на „не чак толкова богатите“. Според Том Корли, автор на книгата Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals, богатите хора (с годишен доход от и над 160 хил. долара) четат за самоусъвършенстване, образование и успех. Избират образователна литература, биографии и автобиографии на други успели хора, за да черпят вдъхновение.

Има множество примери за успешни личности, които са се отказали от училището и формалното образование, но никога не са спирали да учат. Четенето е ключът към техния успех.

Ако четенето като път към успеха не ви мотивира достатъчно, за да отделяте от ценното си време за него, помислете за ползите за вашето здраве. Доказано е, че четенето помага за превенция на стрес, депресия и деменция, засилва увереността, съпричастността и удовлетвореността от живота.

 

*Заглавието е променено. Материалът е цитиран от сайта Аз Чета

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG