Издателство “Ерове” зарадва българите с “Митически песни”

Сигурно си спомняте за симпатичното младо издателство „Ерове“, което представихме на страниците на успелите през пролетта. Сега младото семейство етнолози – Тодор и Атанаска Станчеви, които реализират на българския пазар книги за непознати култури, странни обичаи и наука, ни изненадват с българско народно творчество.

„Митически песни. Българско народно творчество“ е специално издание, за което съставителите казват, че като митически песни са ги определили и назовали още нашите първи етнографи и фолклористи, защото техните текстове отразяват народната митология на българина.

Чрез митовете в древните общества хората се опитват да си обяснят Космоса, природата, света и случващото се около тях – така се раждат образи на същества и представи, така се очовечават природни явления, така се изразяват страхове, изумление, надежди, желание за откриване и опознаване и т.н.

Избраните десет песни дават най-обща представа за характеристиките на основните персонажи в митологичната система на българите – змей, змеица, самодиви, орисници, чумата и др. Идеята на проекта е да се популяризира българския фолклор чрез съвременни изразни средства.

Първото по рода си издание на “Митически песни. Българско народно творчество” е илюстрирано от Албена Лимони и Костадин Кокаланов и с уводни думи на доц. д-р Веселка Тончева.

Освен това прекрасно издание с невероятни рисунки „Ерове“ отново залагат на модерната класика. Вече издадена и представена на Панаира на книгата бе „Крадецът на орхидеи“ на Сюзън Орлийн.

Отличителен, забавен и завладяващ разказ за една невероятна обсесия. Решен да клонира застрашено растение – много рядката “Орхидея призрак” (Polyrrhiza lindenii) – изключително ексцентричният и странно привлекателен мъж на име Джон Ларош води Орлийн на незабравима обиколка из малко познатата американска субкултура на продавачите на растения.

Действието в това интимно журналистическо разследване се развива в блатата на Флорида и извън тях, където ще срещнем още индианците семиноли, които му помагат и закона, който се бори с него. В края Орлийн, както и читателят ще придобият много по-голямо уважение към решителността на аутсайдера Ларош и ще открият нова завладяваща дефиниция за страст.

Четири години след публикуването на книгата, тандемът Спайк Джоунз – Чарли Кауфман изгражда върху историята филма „Адаптация“, с Мерил Стрийп в ролята на Орлийн.

Коректор и на двете издания е отговорният редактор на Успелите Васил Койнарев.

Print Friendly, PDF & Email
Искаш сайт? Започни с името! SUPERHOSTING.BG